foto: Goran Srdanov
foto: Goran Srdanov

Ovo je jedinstvena prilika da se okupi pozorišna porodica, da se među sobom upoznaju oni koji su okupljeni oko iste misije, a to je da Beograd svakog septembra bude prestonica svetskog pozorišta i umetnosti uprkos svemu. U toploj atmosferi kultnog restorana „Ruski car“, Bitef tim i njegovi prijatelji i partneri osvrnuli su se na zajednički uspeh Bitef-Prologa i pripremali planove za 54. i 55. Bitef u septembru 2021.

U međuratnom periodu ovaj restoran je važio za otmeni beogradski lokal u kome su se okupljali predstavnici građanskog društva i intelektualna elita, među kojima su bili znameniti pisci, umetnici, glumci, kompozitori, vojni i politički lideri. Danas je „Ruski car“ otvorio vrata za sve one koji žele da osete pravi duh Beograda, a on podrazumeva i Bitef, koji već pola veka prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti.

Zvanice je pozdravio direktor Bitefa Miloš Latinović, zahvalivši im se što su se odazvali pozivu da budu deo Bitef porodice i što su podržali Bitef u ovim neizvesnim vremenima. Miloš Latinović, direktor i Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa, uručili su plakete prijateljima i partnerima festivala.

Među prisutnim zvanicama bili su Radiša Kričak i Vanda Kučera, I&F Grupa, Aleksandra Kosanović Strižak i Tamara Jovanović, Erste bank, Boris Janacković i Snežana Isajlović, MTS, Milan Knežević i Jasmina Abravanel, Bel Medic, Aleksandra Berić, Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Dodeli plaketa prisustvovali su i predstavnici mnogobrojnih medija: RTS-a, Politike, Tanjuga, Blica, Radio Beograda, portala za kulturu Seecult i 24sedam.rs, TV Kopernikusa, TV Kurira, među kojima su bili i Marija Miljević, Sonja Todorović, Borka Golubović Trebješanin, Mirjana Nikić, Tanja Nježić, Zorica Dimitrijević, Mona Cukić, Srđan Jokanović, Violeta Dimitrić Aleksić i Danijela Pantić.

Plaketu je primila i prisutnima se obratila Jelena Svjetličić, direktorka restorana „Ruski car“, izrazivši zadovoljstvo da se ovaj događaj odvija baš u njihovom restoranu u društvu pomno odabranih zvanica osvešćenih o važnosti kulture i pozorišne umetnosti, kao neophodne hrane za naše društvo.

Nakon dodele plaketa zvanice su nastavile druženje uz koktel koji je pripremio „Ruski car“, te je u neformalnoj atmosferi nastavljeno sumiranje utisaka i pravljenje planova za 54. i 55. Bitef koji će biti održan u septembru 2021. godine. Fotografije sa događaja se mogu pregledati u ovoj galeriji.

Ukoliko ste propustili ovogodišnji Bitef ili njegov deo, možete pogledati sve predstave i programe na Jutjub kanalu Bitef Festival, dok ćete na sajtu u okviru Bloga i Multimedije naći tekstove, fotografije i video materijale sa svih događaja.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo.  Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri  festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica Bel Medic, Halo Creative Team, Mezestoran „Dvorište“, klub „Zaokret“, Domaće kiflice, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre i restoran „Ruski car“.

Hvala svima koji su bili deo Bitef-Prologa, vidimo se na objedinjenom 54. i 55. Bitefu u septembru 2021!