foto: Jelena Janković
foto: Jelena Janković

Susreti sa autorima najstariji su prateći program Bitefa, tradicija koja datira od samih početaka Festivala.

Nakon svake predstave, odigrane u takmičarskoj selekciji Festivala, autori i glumačka ekipa dolaze na razgovor s publikom, sa lokalnim umetnicima i umetnicama, kritikom i medijima. Može se reći da je ovaj  program zapravo istorija svetskog pozorišta, od druge polovine dvadesetog veka, pa sve do danas. Svi umetnici koje je Bitef doveo u Beograd bili su deo ovog programa, čiji su transkripti i snimci vredna građa za istraživače i teatrologe.  

Ove godine, istorija se nastavlja. Ona se, iako ne prvi put, širi na još jedan medij. Susret sa autorima posle predstave Dolina jeze biće upriličen kao video-poziv. Publika će moći da ga prati sa Skvera Mire Trailović. Ovo je godina video-poziva i onlajn konferencija! Razgovaraćemo sa Štefanom Kegijem, oči u oči, preko ekrana.   

Uz poštovanje svih propisa i mera za sprečavanje širenja epidemije, razgovaraćemo i sa Simonom Senom, autorom predstave Biti Arijela F. Naši razgovori biće kraći i sažetiji, ali neće gubiti na svojoj suštini: bilo da između nas i autora stoji ekran, ili distanca u prostoru i zaštitna maska. Ništa nas neće sprečiti u želji da podelimo misli i utiske o predstavama koje ćemo videti. Obećavamo brz protok informacija i energije.

Razgovori sa autorima vodiće se na engleskom jeziku.

Vidimo se na Skveru Mire Trailović, Na ivici budućnosti!  
Milena Bogavac

 

 

Nekoliko činjenica o Susretima sa autorima

-    Dok je trajao Hladni rat, Bitefovi razgovori nakon odigranih predstava bili su jedina tačka susreta pozorišnih umetnika sa Istoka i Zapada.

-    Svi održani razgovori u ovom programu su snimljeni i transkribovani. Čuvaju se u Bitefovoj arhivi, kao i u Legatu Jovana Ćirilova, u Arhivu Grada Beograda.

-    Prvi onlajn Susret održan je na jubilarnom 50. izdanju festivala. Autor prisutan na ekranu bio je Rabi Mrue, reditelj iz Libana.