фото: Јелена Јанковић
фото: Јелена Јанковић

Сусрети са ауторима најстарији су пратећи програм Битефа, традиција која датира од самих почетака Фестивала.

Након сваке представе, одигране у такмичарској селекцији Фестивала, аутори и глумачка екипа долазе на разговор с публиком, са локалним уметницима и уметницама, критиком и медијима. Може се рећи да је овај  програм заправо историја светског позоришта, од друге половине двадесетог века, па све до данас. Сви уметници које је Битеф довео у Београд били су део овог програма, чији су транскрипти и снимци вредна грађа за истраживаче и театрологе.  

Ове године, историја се наставља. Она се, иако не први пут, шири на још један медиј. Сусрет са ауторима после представе Долина језе биће уприличен као видео-позив. Публика ће моћи да га прати са Сквера Мире Траиловић. Ово је година видео-позива и онлајн конференција! Разговараћемо са Штефаном Kегијем, очи у очи, преко екрана.   

Уз поштовање свих прописа и мера за спречавање ширења епидемије, разговараћемо и са Симоном Сеном, аутором представе Бити Аријела Ф. Наши разговори биће краћи и сажетији, али неће губити на својој суштини: било да између нас и аутора стоји екран, или дистанца у простору и заштитна маска. Ништа нас неће спречити у жељи да поделимо мисли и утиске о представама које ћемо видети. Обећавамо брз проток информација и енергије.

Разговори са ауторима водиће се на енглеском језику.

Видимо се на Скверу Мире Траиловић, На ивици будућности!  
Милена Богавац

 

 

Неkолиkо чињеница о Сусретима са ауторима

-    Док је трајао Хладни рат, Битефови разговори након одиграних представа били су једина тачка сусрета позоришних уметника са Истока и Запада.

-    Сви одржани разговори у овом програму су снимљени и транскрибовани. Чувају се у Битефовој архиви, као и у Легату Јована Ћирилова, у Архиву Града Београда.

-    Први онлајн Сусрет одржан је на јубиларном 50. издању фестивала. Аутор присутан на екрану био је Раби Мруе, редитељ из Либана.