foto: Jovo Marjanović
foto: Jovo Marjanović

Ovo je prvi put da se Ivan Medenica otkako je umetnički direktor festivala, pojavio na sceni na otvaranju, istakavši da je to zbog toga što je Bitef-Prolog realizovan Bitefovim infrastrukturnim mogućnostima i vlastitim ljudskim snagama, a da je jedna od najvećih od njih Vera Konjović, koja će svečano otvoriti Bitef-Prolog. Bitef-Prolog je dobar uzorak i najava onoga što je Bitef trebalo da bude i što će biti na objedinjenom 54. i 55. izdanju festivala. Medenica je istakao da je na Skveru Mire Trailović izgrađena svojevrsna agora - otvorena scena gde se susreću ključne institucije gradskog života od kako je gradova iz antičkih i drugih vremena.  „Tu je pijaca, tu je crkva i iza ugla škola, i to ne bilo kakva već baletska škola. Zato smo odlučili da tu izgradimo agoru i vratimo pozorište njegovoj izvornoj svrsi - mestu za preispitivanje društva i njegovu razmenu“.

Vera Konjović, urednica nekadašnjeg pratećeg programa Bitef na filmu, autorka knjige Čekajući BITEF i vođa prevodilačkog tima Bitefa, svečano je otvorila Bitef-Prolog. Vera nas je podsetila na teška vremena sa kojima se kroz istoriju Bitef suočavao, i naporima da se održi uprkos svemu posvetivši ga Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu i svima koji su bili uz njih. Gospođa Konjović otvorila je Bitef-Prolog rekavši: „Ali posvetimo ga i onima koji su u teškim uslovima uspeli da organizuju ovogodišnji Bitef i nameravaju da to rade i u buduće - svemu i svima uprkos”.

U okviru glavnog programa, u Bitef teatru je izvedena predstava Dolina jeze Štefana Kegija u koprodukciji Rimini protokola i Kameršpilea iz Minhena. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaja ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje. Istovremeno publika je na otvorenoj sceni Bitefa uživala u emitovanju snimka predstave, a zatim u razgovoru Susreti sa autorima koji je vodila Minja Bogavac, sa rediteljem predstave Štefanom Kegijem. Štefan Kegi nije prisustvovao razgovoru uživo, nego se uključio iz Bona preko ekrana na otvorenoj sceni Bitefa. U cilju demokratizacije Bitefa, gledaoci širom zemlje istovremeno su mogli, zahvaljujući tradicionalnoj saradnji festivala i njegovog medijskog pokrovitelja RTSa, da ekskluzivno pogledaju snimak predstave na drugom kanalu nacionalne televizije, a publika iz celog sveta program uživo putem Jutjub kanala Bitef festivala, izuzev predstave Dolina jeze koja će biti dostupna u svim terminima 13. septembra.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i Nj.E. Tomas Šib, Ambasador Nemačke, ataše za kulturu Ambasade Francuske Katrin Fodri, Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor Gete Instituta u Beogradu Frank Bauman, kao i Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, direktor Sterijinog pozorja Miki Radonjić, Aleksandra Kosanović Strižak, Erste Bank a.d. Novi Sad i brojni predstavnici medija.

 

Danas na Bitefu
Drugog dana Prologa, u nedelju 13. septembra, biće održana još tri izvođenja Doline jeze u sali Bitef teatra. Istovremeno će se snimak predstave emitovati na ekranu na otvorenoj sceni Bitefa i Bitef Festival Jutjub kanalu. U pratećem programu na otvorenoj sceni Bitefa, publika će moći da pogleda  prezentaciju programa Polifonije, kao i još jedno izdanje Filozofskog teatra, u okviru koga će Maja Pelević razgovarati sa Svetlanom Slapšak, teoretičarkom i aktivistkinjom iz Ljubljane. Celokupan program festivala uživo se prenosi putem Jutjub kanala Bitefa.

 

Bitef-Prolog će se realizovati uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca. Detaljna uputstva pogledajte na linku ovde.


Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo.  Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri  festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica Bel Medic, Halo Creative Team, Mezestoran „Dvorište“, klub „Zaokret“, Domaće kiflice, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre i restoran „Ruski car“.