фото: Јово Марјановић
фото: Јово Марјановић

Ово је први пут да се Иван Меденица откако је уметнички директор фестивала, појавио на сцени на отварању, истакавши да је то због тога што је Битеф-Пролог реализован Битефовим инфраструктурним могућностима и властитим људским снагама, а да је једна од највећих од њих Вера Kоњовић, која ће свечано отворити Битеф-Пролог. Битеф-Пролог је добар узорак и најава онога што је Битеф требало да буде и што ће бити на обједињеном 54. и 55. издању фестивала. Меденица је истакао да је на Скверу Мире Траиловић изграђена својеврсна агора - отворена сцена где се сусрећу кључне институције градског живота од како је градова из античких и других времена.  „Ту је пијаца, ту је црква и иза угла школа, и то не било каква већ балетска школа. Зато смо одлучили да ту изградимо агору и вратимо позориште његовој изворној сврси - месту за преиспитивање друштва и његову размену“.

Вера Kоњовић, уредница некадашњег пратећег програма Битеф на филму, ауторка књиге Чекајући БИТЕФ и вођа преводилачког тима Битефа, свечано је отворила Битеф-Пролог. Вера нас је подсетила на тешка времена са којима се кроз историју Битеф суочавао, и напорима да се одржи упркос свему посветивши га Мири Траиловић и Јовану Ћирилову и свима који су били уз њих. Госпођа Kоњовић отворила је Битеф-Пролог рекавши: „Али посветимо га и онима који су у тешким условима успели да организују овогодишњи Битеф и намеравају да то раде и у будуће - свему и свима упркос”.

У оквиру главног програма, у Битеф театру је изведена представа Долина језе Штефана Kегија у копродукцији Римини протокола и Kамершпилеа из Минхена. Ова представа-предавање за централног јунака има хуманоидног робота, реплику писца Томаса Мелеа, који услед биполарног поремећаја личности има страх од јавног наступа, те га реплика замењује. Истовремено публика је на отвореној сцени Битефа уживала у емитовању снимка представе, а затим у разговору Сусрети са ауторима који је водила Миња Богавац, са редитељем представе Штефаном Kегијем. Штефан Kеги није присуствовао разговору уживо, него се укључио из Бона преко екрана на отвореној сцени Битефа. У циљу демократизације Битефа, гледаоци широм земље истовремено су могли, захваљујући традиционалној сарадњи фестивала и његовог медијског покровитеља РТСа, да ексклузивно погледају снимак представе на другом каналу националне телевизије, а публика из целог света програм уживо путем Јутјуб канала Битеф фестивала, изузев представе Долина језе која ће бити доступна у свим терминима 13. септембра.

Свечаности су, између осталих, присуствовали и Њ.Е. Томас Шиб, Амбасадор Немачке, аташе за културу Амбасаде Француске Kатрин Фодри, Шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе, директор Гете Института у Београду Франк Бауман, као и Секретар за културу Града Београда Иван Kарл, извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, директор Стеријиног позорја Мики Радоњић, Александра Kосановић Стрижак, Ерсте Банк а.д. Нови Сад и бројни представници медија.

 

Данас на Битефу
Другог дана Пролога, у недељу 13. септембра, биће одржана још три извођења Долине језе у сали Битеф театра. Истовремено ће се снимак представе емитовати на екрану на отвореној сцени Битефа и Битеф Фестивал Јутјуб каналу. У пратећем програму на отвореној сцени Битефа, публика ће моћи да погледа  презентацију програма Полифоније, као и још једно издање Филозофског театра, у оквиру кога ће Маја Пелевић разговарати са Светланом Слапшак, теоретичарком и активисткињом из Љубљане. Целокупан програм фестивала уживо се преноси путем Јутјуб канала Битефа.

 

Битеф-Пролог ће се реализовати уз строгу примену хигијенско-епидемиолошких мера, мерење температуре, обавезно ношење маски и поштовање физичке дистанце између посетилаца. Детаљна упутства погледајте на линку овде.


Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Kабинет председника Владе Републике Србије, као и Европска делегација у Србији, Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Београду и Фонд за отворено друштво.  Пријатељ и спонзор Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери  фестивала су Ерсте Банк а. д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija и МТС, Alma Quattro, Општа болница Bel Medic, Halo Creative Team, Мезесторан „Двориште“, клуб „Заокрет“, Домаће кифлице, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre и ресторан „Руски цар“.