Prva konferencija za medije povodom održavanja Bitef-Prologa

Ovaj događaj je svojevrsna najava spojenog izdanja 54. i 55. Bitefa koji će se,  kako je najavio Sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl, održati 2021. godine. Na konferenciji su govorili Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa kao i predstavnik partnera i kreatora vizuelnog identiteta festivala McCann Beograd Filip Grujić. Na konferenciji je predstavljen koncept, program, vizuelni identitet i prijatelji Bitefa.

Bitef-Prolog će se odvijati pod sloganom odloženog 54. Bitefa Na ivici budućnosti i sadržaće pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao  i susrete sa pozorišnim umetnicima.  Središnji događaj ovog programa će biti  izvedba predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Minhenskog Kameršpile-a. Ova predstava je bila jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala, a koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže. Na estetskom planu, festival je bio koncipiran tako da preispituje živo scensko prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju „dehumanizaciju’’ izvođača.

Uz punu svest da pandemija nameće različite vrste ograničenja, glavni program je u startu bio fokusiran na predstave manjeg formata i trebalo je ih bude svega sedam.  One dolaze iz pet zemalja i uključuju vodeće regionalne i svetske pozorišne umetnike i trupe, kao što su Vim Vandenkejbus i njegov Ultima vez, Ersan Montag, Ivica Buljan i drugi.

Trodnevni program Bitef-Prologa će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom korona virusa.

Od pratećih programa, održaće se tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.

Prema rečima Ivana Medenice, glavni razlog za održavanje Bitef-Prologa je to što je u timu Bitefa prevagnuo stav da treba uložiti maksimalan napor da se i ove godine desi makar „uzorak“ Bitefa. Razlog je i kontinuitet festivala, koji nikada u istoriji nije prekidan, ali i nešto još bitnije: da se pokaže kako je pozorište, uz poštovanje svih bezbednosnih standarda, moguće i u uslovima pandemije, ne samo kao umetnička praksa već i kao jedna od najbitnijih manifestacija javne sfere kao prostora kritičkog mišljenja i dijaloga. Kako je rekao, Bitefova misija je uvek bila da probija led, pa je i zbog toga bilo važno da se organizuje Bitef-Prolog.

Nadovezujući se na ovo, direktor Bitefa Miloš Latinović, rekao je kako je učinjeno sve da Bitef bude prva međunarodna manifestacija u našoj zemlji, ali da su okolnosti dovele do toga da se prihvati opcija odlaganja. Bitef-Prolog nastao je iz potrebe da se Beogradu i pozorišnoj javnosti Srbije obezbedi bar malo teatarske strasti.

Vizuelni identitet i plakat Bitefa predstavio je Filip Grujić iz kreativne agencije McCann Beograd koji je posebno istakao značaj četvorogodišnje saradnje I&F grupe sa Bitef festivalom, pogotovo u vremenu pandemije, kada je kulturi potrebna podrška. Autor vizuelnog rešenja je Branko Rosić, Senior Art Director McCann Beograd. Rešenje vizuelnog identiteta je bazirano upravo na neizvesnosti u kojoj živimo, pokušavajući da je prikaže na način da ne bude nužno zastrašujuća, već intrigantna.           

 

Snimak predstave Dolina jeze na RTS2

I ovoga puta, medijski pokrovitelj festivala RTS i Bitef, omogućili su građanima Srbije da pogledaju snimak predstave Dolina jeze na programu RTS2, kao nastavak napora demokratizacije i deelitizacije Bitefa.

Prisustvo predstavama Bitef-Prologa će biti moguće isključivo uz ulaznice. Zbog ograničenih kapaciteta, neće biti novinarskih akreditacija. Informacije o prodaji ulaznica će biti saopštene javnosti kada budu donesene zvanične preporuke i mere za održavanje predstava u zatvorenim prostorima.

Program Bitef-Prologa će biti emitovan preko Bitef Jutjub kanala. Za više informacija, posetite naše društvene mreže ili sajt https://festival.bitef.rs/

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu,  Gete Institut, Fond za otvoreno društvo, Francuski Institut u Beogradu.  Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine  I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala.   

Bitef želi da se zahvali na podršci i novom partneru festivala kompaniji Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnjem prijatelju festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i Halo Creative timu. Zahvaljujemo domaćinu konferencije dugogodišnjem partneru festivala Mezostoran Dvorište.

Pres info:

PRES MATERIJALE PRONAĐITE NA ovom linku.

Molimo vas da intervjuje zakazujete putem PR službe koja vam stoji na raspolaganju za sva pitanja:


Slavica Hinić |PR menadžerka |Bitef teatar | Bitef festival

Terazije 29/I|11 000 Beograd|Srbija

M: +381-64-1212845|M:+ 381-69-8992416| T: +381-11-3346160|
[email protected]https://festival.bitef.rs/

 

Kristina Krspogačin Stajić|Marketing menadžerka

Terazije 29/I|11 000 Beograd|Srbija

M: +381-62-11-23-242|M: +381-60-699-42-59|F: +381-11-33-46-917

[email protected]https://festival.bitef.rs/