Прва kонференција за медије поводом одржавања Битеф-Пролога

Овај догађај је својеврсна најава спојеног издања 54. и 55. Битефа који ће се,  како је најавио Секретар за културу града Београда Иван Kарл, одржати 2021. године. На конференцији су говорили Милош Латиновић, директор Битеф театра, Иван Kарл, секретар за културу града Београда, Иван Меденица, уметнички директор Битефа као и представник партнера и креатора визуелног идентитета фестивала McCann Beograd Филип Грујић. На конференцији је представљен концепт, програм, визуелни идентитет и пријатељи Битефа.

Битеф-Пролог ће се одвијати под слоганом одложеног 54. Битефа На ивици будућности и садржаће позоришне представе, стручне и научне трибине и разговоре, као  и сусрете са позоришним уметницима.  Средишњи догађај овог програма ће бити  изведба представе Долина језе у режији Штефана Kегија и копродукцији трупе Римини протокол и Минхенског Kамершпиле-а. Ова представа је била једна од носећих и у концепту одложеног 54. издања фестивала, а који се заснивао на појмовима трансхуманизма и постхуманизма у најширем значењу, односно пројекцији света у којем човек више неће бити у центру, те ће се створити могућност за обнову еколошке равнотеже. На естетском плану, фестивал је био конципиран тако да преиспитује живо сценско присуство на сцени, употребу дронова, холограма и робота у позоришним продукцијама, као и кореографије које подразумевају „дехуманизацију’’ извођача.

Уз пуну свест да пандемија намеће различите врсте ограничења, главни програм је у старту био фокусиран на представе мањег формата и требало је их буде свега седам.  Оне долазе из пет земаља и укључују водеће регионалне и светске позоришне уметнике и трупе, као што су Вим Ванденкејбус и његов Ултима вез, Ерсан Монтаг, Ивица Буљан и други.

Тродневни програм Битеф-Пролога ће се одвијати искључиво у Битеф театру и на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић у Битеф граду, у складу са строгим здравственим процедурама наметнутим епидемијом корона вируса.

Од пратећих програма, одржаће се традиционални Сусрети са ауторима, Филозофски театар, перформанс новог циркуса, међународна трибина о системској подршци театру у доба пандемије, као и излагање једне од водећих светских театролошкиња, Ерике Фишер Лихте, на тему односа између дигиталног и живог позоришта.

Према речима Ивана Меденице, главни разлог за одржавање Битеф-Пролога је то што је у тиму Битефа превагнуо став да треба уложити максималан напор да се и ове године деси макар „узорак“ Битефа. Разлог је и континуитет фестивала, који никада у историји није прекидан, али и нешто још битније: да се покаже како је позориште, уз поштовање свих безбедносних стандарда, могуће и у условима пандемије, не само као уметничка пракса већ и као једна од најбитнијих манифестација јавне сфере као простора критичког мишљења и дијалога. Kако је рекао, Битефова мисија је увек била да пробија лед, па је и због тога било важно да се организује Битеф-Пролог.

Надовезујући се на ово, директор Битефа Милош Латиновић, рекао је како је учињено све да Битеф буде прва међународна манифестација у нашој земљи, али да су околности довеле до тога да се прихвати опција одлагања. Битеф-Пролог настао је из потребе да се Београду и позоришној јавности Србије обезбеди бар мало театарске страсти.

Визуелни идентитет и плакат Битефа представио је Филип Грујић из креативне агенције McCann Beograd који је посебно истакао значај четворогодишње сарадње И&Ф групе са Битеф фестивалом, поготово у времену пандемије, када је култури потребна подршка. Аутор визуелног решења је Бранко Росић, Senior Art Director McCann Beograd. Решење визуелног идентитета је базирано управо на неизвесности у којој живимо, покушавајући да је прикаже на начин да не буде нужно застрашујућа, већ интригантна.           

 

Снимаk представе Долина језе на РТС2

И овога пута, медијски покровитељ фестивала РТС и Битеф, омогућили су грађанима Србије да погледају снимак представе Долина језе на програму РТС2, као наставак напора демократизације и деелитизације Битефа.

Присуство представама Битеф-Пролога ће бити могуће искључиво уз улазнице. Због ограничених капацитета, неће бити новинарских акредитација. Информације о продаји улазница ће бити саопштене јавности када буду донесене званичне препоруке и мере за одржавање представа у затвореним просторима.

Програм Битеф-Пролога ће бити емитован преко Битеф Јутјуб канала. За више информација, посетите наше друштвене мреже или сајт https://festival.bitef.rs/

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Европска делегација у Србији, Амбасада СР Немачке у Београду,  Гете Институт, Фонд за отворено друштво, Француски Институт у Београду.  Партнер и пријатељ Битефа је и ове године  И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала.   

Битеф жели да се захвали на подршци и новом партнеру фестивала компанији Ерсте Банк а.д. Нови Сад и дугогодишњем пријатељу фестивала Coca-Cola Hellenic Србија и Halo Creative тиму. Захваљујемо домаћину конференције дугогодишњем партнеру фестивала Мезосторан Двориште.

Прес инфо:

ПРЕС МАТЕРИЈАЛЕ ПРОНАЂИТЕ НА овом линку.

Молимо вас да интервјује заказујете путем ПР службе која вам стоји на располагању за сва питања:


Славица Хинић |ПР менаџерка |Битеф театар | Битеф фестивал

Теразије 29/И|11 000 Београд|Србија

M: +381-64-1212845|M:+ 381-69-8992416| T: +381-11-3346160|
[email protected]https://festival.bitef.rs/

 

Kристина Kрспогачин Стајић|Маркетинг менаџерка

Теразије 29/И|11 000 Београд|Србија

M: +381-62-11-23-242|M: +381-60-699-42-59|Ф: +381-11-33-46-917

[email protected]https://festival.bitef.rs/