foto: Gabrijela Neb
foto: Gabrijela Neb

Centralni pozorišni događaj Bitef-Prologa će biti izvođenje predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Kameršpile-a iz Minhena.  Dolina jeze je bila jedna od nosećih predstava koncepta 54. Bitefa, koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma na tematskom, i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaja ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje.  Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jeze će imati tri izvođenja, biće prenošena na ekranu na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu i imaće emitovanje na drugom programu Radio televizije Srbije.

Štefan Kegi kao jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih umetnika i pozorišni kolektiv Rimini protokol dobro su poznati Bitefovoj publici. Na 52. Bitefu gostovali su sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi i osvojili Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju. Prošle godine, u okviru 53. Bitefa, izvedena je predstava Rimini protokola Beograd na daljinski.

 

Vodeća svetska teatrološkinja i profesorka teatrologije Erika Fišer Lihte na Bitefu - zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište

Bogat debatni i tribinski program Bitef-Prologa biće zaokružen i predavanjem Erike Fišer Lihte, jedne od vodećih svetskih teatrološkinja i profesorke teatrologije na berlinskom Fraj univerzitetu. Razgovor sa Fišer Lihte na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište, vodiće umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Program Bitef-Prologa će biti emitovan i preko Bitef Jutjub kanala. Za više informacija, posetite naše društvene mreže ili sajt https://festival.bitef.rs/

 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Fond za otvoreno društvo, Francuski Institut u Beogradu.  Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala, kao i partner festivala Erste Bank a.d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, HALO Creative tim i Mezestoran Dvorište.