фото: Габријела Неб
фото: Габријела Неб

Централни позоришни догађај Битеф-Пролога ће бити извођење представе Долина језе у режији Штефана Kегија и копродукцији трупе Римини протокол и Kамершпиле-а из Минхена.  Долина језе је била једна од носећих представа концепта 54. Битефа, који се заснивао на појмовима трансхуманизма и постхуманизма на тематском, и преиспитивањем живог сценског присуства на естетском плану, односно дехуманизацијом извођача у кореографском смислу, као и употребом робота, дронова и аватара у позоришним представама. Ова представа-предавање за централног јунака има хуманоидног робота, реплику писца Томаса Мелеа, који услед биполарног поремећаја личности има страх од јавног наступа, те га реплика замењује.  Због ограниченог броја седишта у сали Битеф театра, Долина језе ће имати три извођења, биће преношена на екрану на Скверу Мире Траиловић у Битеф граду и имаће емитовање на другом програму Радио телевизије Србије.

Штефан Kеги као један од најзначајнијих светских позоришних уметника и позоришни колектив Римини протокол добро су познати Битефовој публици. На 52. Битефу гостовали су са представом Заоставштина, комади без људи и освојили Grand prix „Мира Траиловић“ за најбољу представу у целини, као и Политикину награду за најбољу режију. Прошле године, у оквиру 53. Битефа, изведена је представа Римини протокола Београд на даљински.

 

Водећа светска театролошкиња и професорка театрологије Ерика Фишер Лихте на Битефу - зашто не постоји дигитално већ само живо позориште

Богат дебатни и трибински програм Битеф-Пролога биће заокружен и предавањем Ерике Фишер Лихте, једне од водећих светских театролошкиња и професорке театрологије на берлинском Фрај универзитету. Разговор са Фишер Лихте на тему зашто не постоји дигитално већ само живо позориште, водиће уметнички директор Битефа Иван Меденица.

Програм Битеф-Пролога ће бити емитован и преко Битеф Јутјуб канала. За више информација, посетите наше друштвене мреже или сајт https://festival.bitef.rs/

 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Фонд за отворено друштво, Француски Институт у Београду.  Пријатељ и спонзор Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала, као и партнер фестивала Ерсте Банк а.д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, HALO Creative тим и Мезесторан Двориште.