foto: Jovo Marjanović
foto: Jovo Marjanović

Bitef-Prolog je svečano zatvoren izvođenjem predstave Biti Arijela F, u koprodukciji čuvenog Teatra Vidi iz Lozane i kompanije autora Simona Sena, vizuelnog umetnika iz Lozane. Biti Arijela F za temu ima odnos prema digitalnom telu - Simon Sen, naime, na internetu nabavlja repliku ženskog tela, da bi počeo da istražuje psihološke, rodne, pravne i druge aspekte ovog fenomena. Svečanom zatvaranju su, između ostalih, prisustvovali i Nj. E. Sem Fabrici, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i Milan Lučić ispred Britanskog saveta.

Poslednjeg dana Prologa, u okiru pratećeg programa, na Skveru Mire Trailović je održana i međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, realizovana uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa #CultureTalks vebinari i Francuskog instituta u Srbiji u okviru programa Teatroskop. Tribinski program je zaokružen razgovorom umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice sa jednom od vodećih svetskih teatrološkinja Erikom Fišer Lihte na temu odnosa između živog i digitalnog pozorišta.

Bitef-Prolog je realizovan uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca.

Nakon što je 54. izdanje festivala odloženo za sledeću godinu kada će se realizovati zajedno sa 55. Bitefom, u timu festivala je preovladao stav da beogradska publika i ove godine ne sme ostati bez događanja na Bitefu, ne samo zbog očuvanja kontinuiteta, već i kako bismo dokazali da je teatar moguć i u doba pandemije, kao i da je njegova uloga u kreiranju kritičkog dijaloga u društvu neprocenjiva. Sudeći po reakcijama publike i stručne javnosti, ovaj stav se pokazao ispravnim.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo.  Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri  festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica Bel Medic, Halo Creative Team, Mezestoran „Dvorište“, klub „Zaokret“, Domaće kiflice, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre i restoran „Ruski car“.

Ukoliko ste propustili ovogodišnji Bitef ili njegov deo možete pogledati sve predstave i programe na Jutjub kanalu Bitef Festival.

Hvala svima koji su bili deo Bitef-Prologa, vidimo se na objedinjenom 54. i 55. Bitefu u septembru 2021!