фото: Јово Марјановић
фото: Јово Марјановић

Битеф-Пролог је свечано затворен извођењем представе Бити Аријела Ф, у копродукцији чувеног Театра Види из Лозане и компаније аутора Симона Сена, визуелног уметника из Лозане. Бити Аријела Ф за тему има однос према дигиталном телу - Симон Сен, наиме, на интернету набавља реплику женског тела, да би почео да истражује психолошке, родне, правне и друге аспекте овог феномена. Свечаном затварању су, између осталих, присуствовали и Њ. Е. Сем Фабрици, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији, извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић и Милан Лучић испред Британског савета.

Последњег дана Пролога, у окиру пратећег програма, на Скверу Мире Траиловић је одржана и међународна трибина о системској подршци театру у доба пандемије, реализована уз подршку Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма #CultureTalks вебинари и Француског института у Србији у оквиру програма Театроскоп. Трибински програм је заокружен разговором уметничког директора Битефа Ивана Меденице са једном од водећих светских театролошкиња Ериком Фишер Лихте на тему односа између живог и дигиталног позоришта.

Битеф-Пролог је реализован уз строгу примену хигијенско-епидемиолошких мера, мерење температуре, обавезно ношење маски и поштовање физичке дистанце између посетилаца.

Након што је 54. издање фестивала одложено за следећу годину када ће се реализовати заједно са 55. Битефом, у тиму фестивала је преовладао став да београдска публика и ове године не сме остати без догађања на Битефу, не само због очувања континуитета, већ и како бисмо доказали да је театар могућ и у доба пандемије, као и да је његова улога у креирању критичког дијалога у друштву непроцењива. Судећи по реакцијама публике и стручне јавности, овај став се показао исправним.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Kабинет председника Владе Републике Србије, као и Европска делегација у Србији, Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Београду и Фонд за отворено друштво.  Пријатељ и спонзор Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери  фестивала су Ерсте Банк а. д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija и МТС, Alma Quattro, Општа болница Bel Medic, Halo Creative Team, Мезесторан „Двориште“, клуб „Заокрет“, Домаће кифлице, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre и ресторан „Руски цар“.

Уколико сте пропустили овогодишњи Битеф или његов део можете погледати све представе и програме на Јутјуб каналу Битеф Фестивал.

Хвала свима који су били део Битеф-Пролога, видимо се на обједињеном 54. и 55. Битефу у септембру 2021!