фото: Елиса Ларвего
фото: Елиса Ларвего

У главном програму учествују две позоришне представе. Поред Долине језе у режији Штефана Kегија и копродукцији трупе Римини протокол и Kамершпилеа из Минхена, долазак у Београд потврдио је и чувени Театар Види из Лозане, публици Битефа познат по гостовањима представа Хајнера Гебелса Ераритјаритјака и Штифтерове ствари, али и по продукцији комада Заоставштина, комади без људи, победника 52. издања Битефа пре две године. Овога пута, Театар Види долази на Битеф са представом Бити Аријела Ф.  Ради се о позоришном експерименту визуелног уметника из Женеве Симона Сена, који покушава да докаже како живи и виртуелни свет не морају увек да буду супротстављени један другом.  Он на интернету купује дигиталну реплику женског тела, да би се потом заинтересовао за праву особу чије дигитално тело поседује и почео да је истражује, анализирајући психолошке, родне, правне и друге аспекте овог феномена. Представа је на програму 14. септембра у Битеф театру.

У оквиру дебатног програма Битеф-Пролога, одржаће се и међународна трибина о системској подршци театру у доба пандемије под називом На ивици нове позоришне сезоне. Трибину ће водити Јелена Kнежевић и Александар Бркић, а у разговору са стручњацима из области културне политике и менаџмента у култури из земље и иностранства покушаће да добију одговор на питање које су то мере које креатори културне политике треба да примене у наредном периоду како би се омогућило функционисање културе у новонасталим околностима повезаним са епидемијом коронавируса, али и да представе примере добре праксе и антиципирају могуће моделе функционисања у времену које нас очекује.  Трибина На ивици нове позоришне сезоне биће одржана на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић, у понедељак 14. септембра, с почетком у 15 часова.

Сви програми Битеф-Пролога моћи ће да се прате на званичном Јутјуб каналу Битефа, и уживо путем екрана који ће бити постављен на Скверу Мире Траиловић. Извођење представе Долина језе моћи ће да се прати и преко малих екрана на каналу РТС2. За све додатне информације, посетите сајт https://festival.bitef.rs/.

Продаја улазница за представе Битеф-Пролога почиње у среду, 2. септембра, путем сајта https://festival.bitef.rs/. Улазнице се могу резервисати и путем мејла [email protected], или на број телефона +381 69 899 24 00.  Цена појединачне карте за сваку од две представе је 2.000 динара, док су за онлајн резервације одређени попусти од 10 до 20 посто.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе иинформисања Републике Србије, Kабинет председника Владе Републике Србије, као и Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Београду и Фонд за отворено друштво.  Пријатељ и спонзор Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери  фестивала су Ерсте Банк а. д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, Halo Creative tim, Alma Quattro, Општа болница Bel Medic, Мезесторан „Двориште“, клуб „Заокрет“, Домаће кифлице и Muffinstore.