foto: Jakov Simović
foto: Jakov Simović

Bitef-Prolog će se, uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca, realizovati u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović na kojoj će biti održano svečano otvaranje, kao i debatni program i emitovanje predstava glavnog programa. Raznovrsni program će sadržati pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima i odvijaće se pod sloganom Na ivici budućnosti.  Najveću pažnju, sasvim opravdano, privlače gostovanja predstave  Dolina Jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Kameršpilea iz Minhena, kao i pozorišnog eksperimenta vizuelnog umetnika iz Ženeve Simona Sena Biti Arijela F u produkciji čuvenog Teatra Vidi iz Lozane.

Direktor Bitefa Miloš Latinović je na konferenciji za novinare istakao značaj Bitef-Prologa za pozorišni život jer je on model kojim je Bitef tim želeo da pokaže kako je kontinuitet moguć i u uslovima pandemije.
Ivan Medenica, umetnički direktor, govorio je o međunarodnoj podršci Bitefu i konstatovao kako su najveći saveznici festivala uvek bili predstavnici vodećih evropskih pozorišnih kultura.  Predstavljajući prateći program Prologa, Medenica je rekao da on i ove godine daje širi umetnički i društveni kontekst trenutku u kome se festival realizuje i preispituje aktuelne kulturne politike u uslovima pandemije.
Njegova ekselencija, šef EU Delegacije u Srbiji Sem Fabrici se zahvalio Bitef timu na upornosti i istrajnosti da i ove godine organizuju Bitef, kao i da pred pozorište i društvo uvek postavljaju nove izazove. Po njegovim rečima, to je i glavni razlog zbog koga EU Delegacija u Srbiji već treći put zaredom podržava festival.
Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će publika Bitefa i 2020. godine moći da uživa u vrhunskom pozorištu i što je Gete Institut, kroz podršku dolasku predstave Dolina Jeze, pružio svoj doprinos održavanju Bitef-Prologa.
Katrin Fodri, kulturni ataše Ambasade Francuske u Beogradu, istakla je značaj Bitefa u međunarodnom kontekstu i rekla kako su finansiranje kulture i modeli njenog funkcionisanja u vreme pandemije dve  važne teme o kojima će se razgovarati na ovogodišnjem Bitefu.

 

Predstavljen besplatan prateći program na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović i uživo putem Jutjub kanala Bitef Festival

U okviru pratećeg programa, održaće se međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije pod nazivom Na ivici nove pozorišne sezone. Tribinu će voditi Jelena Knežević i Aleksandar Brkić, a u razgovoru sa stručnjacima iz oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi iz zemlje i inostranstva. Planirano je i još jedno izdanje Filozofskog teatra, programa vezanog za Bitef festival i teatar u okviru koga će Maja Pelević voditi razgovor sa teoretičarkom i aktivistkinjom Svetlanom Slapšak. Bogat debatni i tribinski program Bitef-Prologa biće zaokružen i predavanjem Erike Fišer-Lihte, jedne od vodećih svetskih teatrološkinja i profesorke teatrologije na berlinskom Univerzitetu Fraje. Razgovor sa Fišer-Lihte na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište, vodiće umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.
Bitef-Prolog biće svečano otvoren performansom savremenog cirkusa „0“ (Nula), u produkciji Cirkusfere na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u subotu 12. septembra u 19 časova.
U cilju demokratizacije Bitef će na pomenutoj otvorenoj sceni organizovati tribine, susrete sa autorima i emitovanje predstava glavnog programa na velikom ekranu. Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše program će biti odžan u Bitef klubu. Osim toga i ove godine nastavlja se tradicija saradnje sa medijskim pokroviteljem festivala RTS-om te će u premijernom terminu izvođenja predstave Dolina jeze, u subotu 12. septembra od 20 časova gledaoci širom Srbije moći da pogledaju snimak predstave i na RTS 2.

 

Obezbedite svoje ulaznice za Bitef i uživajte u „živom pozorištu“ sa popustima od 10 i 20% na onlajn kupovinu

Zbog bezbednosno zdravstvenih mera smanjen je kapacitet sale, ali kako je pozorište živo iskustvo, Bitef tim se potrudio da publici obezbedi dodatna izvođenja, pa će tako biti  organizovana četiri izvođenja predstave Dolina jeze i  tri izvođenja predstave Biti Arijela F. Ulaznica za predstave Bitef-Prologa još uvek ima. Mogu se nabaviti pomoću sajta https://festival.bitef.rs/, ili rezervisati putem mejla [email protected] ili na broj telefona +381 69 899 24 00. Cena pojedinačne ulaznice za svaku od dve predstave je 2000 dinara, dok su za onlajn rezervacije određeni popusti od 10 do 20 posto.  Ulaz na sve događaje pratećeg programa je besplatan.

 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo.  Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri  festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica Bel Medic, Halo Creative Team, Mezestoran „Dvorište“, klub „Zaokret“, Domaće kiflice i Muffinstore.